15.1 C
Craiova
luni, 20 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSterling pompează pe sec la Craiova Sud

Sterling pompează pe sec la Craiova Sud

Compania canadiană a concesionat în Dolj 7.200 de kilometri pătraţi. Explorările au costat până acum 12 milioane de dolari, iar rezultatele obţinute la Cetăţuia şi Piscu Sadovei sunt dezamăgitoare. Experţii consideră însă că zona „încă are potenţial“. Sterling împarte concesiunile din Dolj cu Petrom SA.

 

Sterling Resources Ltd., compania care se află în aceste zile în centrul scandalului privind perimetrele concesionate la Marea Neagră, efectuează cercetări şi prospecţiuni şi în zona Craiova Sud – unde a concesionat de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANMR) un perimetru de 1,5 milioane de acri (7.200 de kilometri pătraţi). Potrivit datelor prezentate de companie, canadienii au concesionat zona Craiova Sud în august 2000, când şi-au deschis filială în România. Cercetările desfăşurate până în prezent nu au dus la descoperirea de rezerve importante. În 2005, Sterling Resources a desfăşurat cercetări în zona localităţilor Cetăţuia şi Piscu Sadovei, fără rezultate notabile. În schimb, s-au descoperit două rezerve care ar putea avea potenţial. În ciuda rezultatelor dezamăgitoare, Sterling consideră că acest perimetru este încă insuficient explorat şi are un potenţial semnificativ. De asemenea, în 2007, compania a făcut teste în centrul perimetrului concesionat şi au fost identificate câteva locaţii pentru prospecţiuni privind existenţa unor zăcăminte de gaze. În august 2008, Sterling a făcut o înţelegere cu Grove Energy Romania, care a cumpărat alte 40% din Craiova Sud, iar ulterior a cedat TransAtlantic Petroleum Corporation 50% din lucrările de explorare. TransAtlantic are operaţiuni în Canada, SUA, Nigeria şi Benin. Potrivit ANRM, cea mai mare parte a perimetrelor disponibile în judeţul Dolj sunt concesionate de Sterling Resources şi Petrom SA. De altfel, Petrom SA are în exploatare nouă din cele 48 de zăcăminte din Oltenia.

Investiţii de 12 milioane de dolari

Sondele experimentale din perimetrul Craiova Sud trebuie să producă aproximativ un an pentru a confirma că zăcămintele decoperite în zonă sunt exploatabile. Totuşi, „la această oră, perimetrul Craiova Sud nu există ca obiectiv de exploatare“, a precizat Claudia Răileanu, inspector pe hidrocarburi în cadrul Compartimentului de Inspecţie Teritorială (CIT) Craiova. Din 1992, de când este prezentă în România, compania Sterling Resources a investit în ţara noastră 130 de milioane de dolari. Investiţiile directe pe care le-a făcut în perimetrul Craiova Sud se ridică la 12 milioane de dolari, susţine vicepreşedintele Sterling Resources Ltd., Stephen Birell, citat de agenţia NewsIn. Sterling Resources Ltd. este o companie canadiană, cu sediul în Calgary, provincia Alberta, şi are concesiuni în sud-vestul Franţei, în Marea Britanie (pe uscat şi în Marea Nordului), precum şi în România (perimetrele Pelican şi Midia la Marea Neagră şi Perimetrul Craiova Sud).

Contractul la control

 

Corpul de Control al Guvernului a început ieri verificările cu privire la contractul încheiat între Sterling Resources şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) – pentru perimetrele Pelican şi Midia, a declarat noul preşedinte al ANRM, Gelu Mărăcineanu, citat de NewsIn. Premierul Emil Boc a declarat săptămâna trecută că va fi analizată sub aspect legal modalitatea prin care contractul de explorare încheiat între Sterling Resources şi ANRM a fost transformat în acord petrolier şi de concesiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII